/ március 3, 2024/ Ajánlások

H-tarifa kiépítése

H tarifa – EON-ELMŰ ügyintézés 

Miért?

A1: egy zónaidős tarifa, ez a „normál, nappali áram”, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás. – Drágább árszabású, így a villamos fogyasztóval való fűtéssel járó fogyasztás nem haladja meg ezt az értéket

H tarifa: olvasd lent, olcsóbb

H tarifa információk

70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

Az árképzésről és kedvezmény mértékéről a szolgáltató, így a fogyasztó felé:

4/2011. (I.31.) NFM rendelet

ZSARU:

A COP érték az angol Coefficient Of Performance kifejezés rövidítése. Hőszivattyúk esetén a leadott hőmennyiség hatásfokát mutatja meg. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát tud termelni az adott készülék.

Mikor van fűtési szezon?
A 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak.

H tarifa: október 15. – április 15. közötti időszakban vehető igénybe, ezen kívül eső időszakban, normál árszabással folyamatos energiaellátás történik

A H tarifára jogosult berendezések vizsgálata az EN 14511 európai ajánlás alapján történik

Mi is az a H tarifa?

 • egy gazdaságos és környezetbarát, megújuló energiát használó berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás
 • október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a nap 24 órájában rendelkezésére áll
 • főleg fűtésre ajánljuk – fűtési idényben a kedvezményes H tarifa kerül kiszámlázásra, míg az ezen kívüli időszakban (pl. nyáron hűtési üzemmódban) normál A1-es tarifa.
 • díja 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé
 • külön mért, kéttarifás mérőberendezés (2 villanyóra) szükséges hozzá

Milyen készülékekhez igényelhető a H tarifa?

 • megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható
 • fan-coil-os hőszivattyús vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímás rendszerekhez használható fűtés esetén
 • split klíma berendezések esetében olyan készülékekre érvényes, amelyekre a minimum COP érték (A2/A20): 3 COP

A H tarifa igénylése és bekötése

Ha odáig eljutottunk, hogy gazdaságos és az egyébként is környezettudatos rendszerünknek további előnyöket kölcsönöz, akkor felmerül a kérdés, hogy miként zajlik maga az igénylés?

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval – a díjszabás rendeletben szabályozott, így az ország egész területén elérhető. A szolgáltatónál elérhető az igénylőlap, be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa.

A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.

Hogyan kell igényelni a GEO és a H tarifát?

Igénybejelentő lap: ELMŰ hivatalos igénybejelentő lapja (értelemszerűen kitöltve, előzetes energiaigény felméréssel), mellyel az igényt kell benyújtani, (elmu@elmu.hu vagy eloszto@elmu.hu)

csatolva pluszban:

 • klíma beüzemeléséről szóló ELMŰ által kiadott „Hőszivattyúk jogosultságának vizsgálata kedvezményes tarifára” dokumentum másolata, melyet a klíma oldaláról is le lehet tölteni, ha megfelel az értékeknek a berendezés, ez legyen kitöltve a beüzemelő által, pecséttel ellátva, szükséges beltéri és kültéri típus száma és sorozatszáma szerepeljen rajta, tarifa (H) megjelöléssel, ügyiratszámot ki kell hagyni (ez az MGT -vel érkezik majd)
 • klíma adattáblázata
 • klíma megfelelőségi CE bizonylata

Válasz ELMŰ től:

 • nem megfelelő H vagy GEO tarifára a készülék, bukta
 • megfelel H vagy GEO tarfára, erről papírt küldenek email.-ben, és evvel együtt küldik meg a MGT (műszaki gazdasági tájékoztatót) ügyiratszámmal és a Csatlakozó műszaki dokumentációt
 • van pár hónapod kivitelezni a dolgot, mert határidős a leadás

Geo tarifa – hőszivattyúkhoz kitalálva

A Geo tarifa már egy speciális díjszabás, amelyet hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hoztak létre. Szintén vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülék működtető róla. Egész évben igénybe vehető, de naponta 2 alkalommal 2 órára szünetel az áramszolgáltatás, ezzel számolni kell, ha ezt a díjszabást választjuk. Az A1 tarifához képest olcsóbb, a díja 24,3 Ft/kWh.

H tarifa: megújuló energiaforrások és hőszivattyúk:
Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Viszont a Geo tarifával szemben ez egész nap, 24 órában a rendelkezésünkre áll. A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.

GEO vagy H-tarifa

Ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű felület fűtés és az épület szigetelése is megfelelő esetleg van puffer tároló a rendszerben abban az esetben megfelelő a GEO tarifa alkalmazása. A napi 2×2 óra üzemszünet különösebb problémát nem okoz akár -15C°-os külső hőmérséklet mellett sem lesz jelentős lehűlést az épületben. További előnye, hogy nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellet lehet üzemeltetni.

GEO tarifa hátrány, hogy a legtöbb hőszivattyú nem túl jól tolerálja az áram kimaradást, főleg ha az épen a leolvasztási ciklusba esik és az elektronika sem kimondottan szereti a napi kétszeri áramkimaradást.

Abban az esetben, ha a fűtésre nem felületfűtést alkalmazunk, hanem fan-collt vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímát és az épület szigetelése nem túl jó akkor érdemesebb a H-tarifát választani.

GEO és H tarifa összehasonlítása

GEO árfolyamok H tarifa
Előnyök Hátrányok
egész évben igénybe vehető, ugyanaz a tarifa kerül kiszámlázásra csak fűtési időszakban nyújt kedvezményes árszabást
kedvező áramköltség éves szinten Fűtési időszakon kívül (okt. 15-ápr. 15-ig) normál A1-es tarifa kerül kiszámlázásra
Hátrányok Előnyök
fűtési időszakban drágább mint a H tarifa fűtési időszakban kedvezőbb mint a GEO tarifa
vezérelt tarifa, napi 2 x 2 órára szünetel az áramszolgáltatás a csúcsidőszakban minden nap, így ezekben az időszakokban fűtés-hűtés és HMV készítés sincs. Egyes hőszivattyú berendezések vezérlésének nem tesz jót a napi két alkalommal történő áramkimaradás. Könnyűszerkezetes, nagy hőtároló tömeg nélküli épületekhez nem javasolt. A H tarifával ellátott berendezés egész évben, minden időszakban használható, nem áll le a HMV készítés, fűtési időszakon belül (okt. 15-ápr. 15-ig) a kedvezményes H tarifa kerül kiszámlázásra

B-Geo

A B GEO tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. (Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.) (8.00-10.00 illetve 16.00-18.00 között)

A csatlakozási érték maximum 3 x 80 A vagy 3×63 A lehet.

csak olyan hőszivattyús berendezés helyezhető üzembe, amely külső hőmérsékleti működési tartománya minimum -15°C

 • 2-6 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP érték: 4.1
 • 6,1-12 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP érték: 3.8
 • *12 kW névleges fűtőteljesítmény felett az EUROVENT által megadott minimum COP érték (A2/A20): 3.0
  * A 12kW feletti levegő/levegő készülékek pillanatnyi (COP) értékeknek +2 °C külső, és +20 C belső hőmérséklet mellett kell teljesülniük.

rendszer külső/belső hőfok minimális COP
levegő – víz A2°C/W35°C 3,1
talajhő – víz B0°C/W35°C 4,3
víz – víz W10°C/W35°C 5,1
rendszer külső/belső hőfok fűtési teljesítmény (kW) minimális (S)COP
levegő – levegő 2 – 6 CÉL: 4.1
levegő – levegő 6 – 12 CÉL: 3.8
levegő – levegő A2°C/A20°C 12 felett rendőr: 3

TARIFA TÁBLÁZAT:https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak


Bersnág Alajos
egyéni vállalkozó, E.ON-ELMŰ regisztrált és ajánlott villanyszerelő
mobil: +36 20 208 5858
e-mail: info@villanyora.com
web: https://villanyora.com/